9/3 2010

Vi har sett våra första vilda djur! Idag när vi var ute på vår första intervjutur såg vi två babianer springa över vägen och in i skogen… coolt! (mer om intervjuturer kommer senare, har ingen ork idag…)

 

Igår blev det shopping på swahili market här i Mzuzu. Det låter som om vi inte gör annat än att shoppa men detta var första gången vi inte skulle köpa mat… Vi gav oss ut på kjoljakt eftersom även om det är okej för oss att ha byxor på oss även ute på ”fältet” så känner vi att vi vill visa respekt för landets seder och bruk. Här i Malawi var det lag på att ha kjol som täckte knäna ända fram till 1994 och fortfarande är det inte många kvinnor som går med byxor och framför allt inte korta kjolar. De som har byxor är folk som bor i staden och har blivit lite mer ”moderna”.

                                                             

Det vanligaste här nere är att bära en chitenga, ett tygstycke som man virar kring midjan. De finns i alla möjliga färger och längder, för varierande pris beroende på längd och kvalitet. Vi hittade varsitt jättefint tyg som vi köpte, men då det är minst 3,5 meter långt blir det nog till att klippa det på mitten för att kunna bära det. Jag fann även en vanlig kjol och en klänning som fick följa med hem. Måste ta med kameran till marknaden någon dag för den är jättemysig. Den består av kvarter på kvarter av tätt tätt byggda skjul. Gångarna är på sin höjd 1 meter breda så man knappt gå bredvid varandra.

 

Det märktes sedan idag när vi kom till kontoret, båda med kjol på, att detta uppskattades av Betty och Beatrice, även om de tidigare sagt att byxor är ok för oss. Särskilt jag, som de inte sett med kjol på, fick en kommentar om detta med ett ”ready for the field=” =)


Kommentarer
Postat av: sylvia

är det inte svårt att omvandla pengars värde när det är så olika. speciellt på marknader när en affär brukar gå väldigt fort?

Din kjol med 3,5 meters tyg verkar spännande. Det vill till lite teknik för att klä sig i den.

Är det varmt i luften trots regnet?

2010-03-17 @ 08:15:11

Lämna gärna en hälsning här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0