10/3 Kanduli

Idag bar det av till Kanduli för intervju nummer två. Vi satsar på gruppintervjuer för att hålla mängden material nere samt för att få in många bra svar… Både igår och idag var det ca 10 deltagare i grupperna, det kom till och försvann några under tiden också…

 

För er som inte vet vad vi ska göra här nere så ska vi kortfattat undersöka vilken effekt literacy (läs-, skriv- och räknekunskaper) har på fattiga människor i Malawi. Malawi har en låg literacy-level och det pågår flera literacyprogram här nere. De allra flesta har i sin policy att literacy kan vara en väg ut ur fattigdom och till ett bättre liv. Vi vill helt enkelt veta vilken egentlig effekt literacy utgör för deltagarna i ett av dessa literacyprogram.

 

De två byar som vi varit i hittills ligger helt fantastiskt med höga berg och djupa dalar runt omkring sig. Det märks när vi åker till och från platserna att norra Malawi är bergigt!



Vi har konstaterat att vi borde ha tagit med oss en bok med Afrikas flora och fauna eller dylikt för det är många växter och träd vi är nyfikna på vad det är, och Betty och Beatrice får många frågor när vi är ute. Här nere står förresten kastanjerna i full blom, gula blommor har de så hade lite svårt att sätta fingret på vad det var för något, men efter att ha frågat så vet vi, och det kändes rätt självklart. Både formen på träden och på blomklasarna påminner om kastanjen hemma i Moheda!

 

Vi får också testa en massa konstiga saker att äta, igår var det kassava, som är en rotfrukt typ som används i en av de vanligaste maträtterna här nere, idag fick vi en african pineapple, afrikansk ananas? Någon som vet vad detta är? Stor taggig frukt, vitt fruktkött. Smakar typ ingenting, inte den vi testade iaf. Vi skulle få smaka imorgon uppe på dioceset hos Betty och Beatrice så vi får väl se då…

 

Är det någon som känner för att skicka en bok till oss så får ni adressen så fort ni hör av er, postsystemet fungerar utmärkt här i Malawi! Har dock inte hittat några vykort att skicka hem än, men det kommer förhoppningsvis någon gång det närmsta månaderna (post ut är lite värre än post in)!

 

Vi kämpar på med att lära oss chichewa, går dock lite svårt när enda boken som finns på både chichewa och engelska är Bibeln… Namnen kan vi i alla fall tolka. Jag har dock hållit mig ifrån kyrkan på söndagarna än så länge, även om de faktiskt har en kort gudstjänst även på engelska. Får väl se om Hanna kan få upp mig i ur sängen någon söndag. Engelska gudstjänsten börjar nämligen okristligt tidigt, klockan åtta!

 

Som liten cliffhanger kan jag meddela att nu är safarituren bokad! I mitten av april drar vi på safari i några dagar! Det ni! Och farmor, Nationalparken har en av världens största sortiment av orkidéer, över 200 olika sorter! De flesta blommar visserligen i januari till februari men förhoppningsvis ser vi i alla fall några i blom! Mer om våra äventyr kommer givetvis att följa!

 


Kommentarer

Lämna gärna en hälsning här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0